april 2019

Wanneer je over de Baanstraat loopt of fietst zie je niets meer dan het drama dat zich hier 75 jaar geleden afspeelde. De huizen zijn weg en ook geen herdenkingssteen.

Het is 11 februari 1944 en dikke vlokken sneeuw vallen uit de lucht. Tegen het middaguur laat de fluit van de ON II zich opeens horen. Wat is er aan de hand? Een vliegend fort (bommenwerper B17) is geraakt door Duits afweergeschut dat een paar honderd granaten af heeft geschoten. Het vliegtuig verliest nadat het geraakt is, snel hoogte. Daarna duurt het nog maar 5 minuten als het vliegtuig in Schaesberg neerstort, Uit het boek “Duel in de Wolken” van Ron Pütz (1994) weten we dat de bemanning het toestel al met behulp van de parachute had verlaten. Het toestel scheerde tussen de schoorsteen en de schachten van de mijn door en raakte vervolgens de kruinen van de bomen langs de Baanstraat. De rechtervleugel raakte een huis en een seconde later stortte de bommenwerper op een ander huis neer, dat prompt in de brand vloog. In beide huizen verloren mensen het leven. In een huis verloor Gerarda Theodora Kasteel (47 jaar) die getrouwd was met Jan Willems Weert samen met haar zoontje Wimke (5 jaar) het leven. Ook liep minstens een gezinslid zware brandwonden op. In het andere huis verloor Hubertina Anna Winthaegen (39 jaar) die getrouwd was met Joseph Mevissen met har zoontjes Leo (5 jaar) en Joseph (2 jaar) en dochter Bertine (bijna 1 jaar) het leven.

Uit een ruit van het vliegtuig wisten mensen kleine kruisjes te snijden als herinnering.

Namens de Heemkundevereniging,
Jo Schiffelers

Terugblik Heemkundevereniging Landgraaf
De inwoners van de parochies Lichtenberg en Nieuwenhagerheide zijn al heel wat jaren gewend, dat in het parochieblad op een pagina een bijdrage staat met een stukje dorpsgeschiedenis. De Heemkundevereniging Landgraaf heeft die taak overgenomen toen pastoor H. Bouman de toen vernieuwde Kerkklok introduceerde.
Deze bijdrage willen wij ook graag blijven geven voor “’t Parochieklöksjke”. Soms zullen we een verhaal in meerdere delen moeten opsplitsen omdat we ons moeten beperken tot maximaal 1 pagina.
In 2019 zal de Heemkundevereniging in alle activiteiten (lezingen, excursie en monumentendag) in samenwerking met de gemeente Landgraaf en enkele andere partijen, aandacht schenken aan 75 jaar bevrijding en de ontwikkelingen daarna.
2019 is ook het jaar dat de Heerlijkheid Schaesberg definitief een feit werd. In 1618 was de heerlijkheid weliswaar al ontstaan, maar in 1619 werd nog met de grenzen geschoven waardoor de Lichtenberg ook binnen de heerlijkheid kwam te vallen. Deze grens werd rond 1796 ook de grens van de gemeente Schaesberg. Tot 1958 hoorde ook Palemig bij Schaesberg evenals een gedeelte van het Schaesbergerveld in Heerlen. Palemig werd ingeruild tegen een dorpsuitbreiding op het Eikske.
Schaesberg lag als een enclave van Spaans gebied helemaal
omgeven door Hollands gebied. In 1618 is ook de
merkwaardige grens tussen Nieuwenhagen en Schaesberg
in een stukje Baanstraat, Koeweg en Molenweg ontstaan.
Vermoedelijk krijgt ook 400 jaar Heerlijkheid nog extra aandacht.

Namens de Heemkundevereniging,
Jo Schiffelers